Bera Testi Nedir? Neden Yapılır?

İşitme kaybı çocukluk döneminde en sık rastlanan sağlık problemlerinden biridir. Bebeklik döneminde de görülen bu sorun, ilerleyen dönemde çocuğun konuşma sürecinde olumsuz bir rol oynayabilir. Bu nedenle erken tanı konulması için test yaptırmak büyük önem taşır. Çocukların duyusal işlevlerinin test etmek için farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerin arasında en çok tercih edileni ve güvenilir olan Klinik ABR (BERA) testidir. BERA testi, işitme kaybının ne derecede olduğunu belirler.

 Klinik ABR Testi (BERA Testi) Nedir?

Klinik ABR testi, işitme sağlığı alanında bilinen önemli bir tanı yöntemidir. İşitme sorununun temel nedenlerini tespit etmek ve en uygun tedavi yolunu çizmek için sıklıkla tercih edilir. BERA testi, duyusal sinirlerin hızını ölçerek duyuya ait sinyalleri inceler. İşitme cihazlarına ihtiyaç duyan her bir kişi, bu testi muhakkak yaptırmalıdır. Böylece, bu cihazların hastaya nasıl bir katkı sağlayacağı önceden tespit edilir. Klinik ABR testi, gündelik hayatta yetişkinler, yaşlılar ve çocuklar için en güvenilir sonuçları ortaya koyar. Bu noktada, işitme sorunu ile karşı karşıya kalan bireyler kendilerine uygun bir işitme cihazı seçmek için Klinik ABR testini yaptırmalıdır.

BERA Testi Nasıl Yapılır?

Bu test, duyusal sinirleri ve beyin sapındaki işitsel durumu değerlendirmek için başvurulan bir işitme testidir. Öncelikle bu test yapılırken işitsel uyaranlar kulağa verilir. Sonrasında beyin tarafından gelen bu uyaranlara verilen sonuçlar kaydedilir. BERA testi, işitme sorununun sebebini teşhis etmek ve gerekli müdahaleyi yapmak için kullanılır. Test yapılırken, kulaklara zarar vermeyen bir takım ses uyaranları gelir. Bu uyaranlara karşı beyinden gelen yanıtlar kaydedilir. Klinik ABR testi 30 veya 45 dakika arası sürer. Genellikle bu test hastanın uyuma anında veya sessiz bir ortamda uygulanır. BERA testinin sonuçları, işitsel sorunların belirlenmesine katkı sağlar; sonuçlar kişiye en uygun tedavi yöntemini belirlemek için uzmanlar tarafından değerlendirilir. Ardından birey, kendine uygun bir işitme cihazı seçimi için işitme merkezleri araştırır.

BERA Testi Haricince Yapılan Testler Nelerdir?

Bireyin işitme sağlığının doğru bir şekilde değerlendirmesinde, Klinik ABR testinin önemli bir çözüm yolu sunduğundan bahsettik. Diğer testler de işitme kaybının sebeplerini anlamak, fonksiyonları görmek ve hastaya en uygun tedavi planlama yolunu çizmek için kullanılır. Peki BERA haricinde sık kullanılan diğer testler nelerdir?

• İşitsel Odyometri Testi: BERA testinden sonra en çok tercih edilen duyusal testlerden biridir. Kulağın iç kısmına yerleştirilen bir cihaz vardır. Cihaz yerleştirildikten sonra değişik frekanslardaki seslere verilen tepkiler ölçülür. Bu test esnasında bireyin işitme kaybı ve işitme eşiği seviyesi belirlenir.

• Orta Kulak Testi: Kişinin işitme sağlığını anlamak için yapılan bir diğer test yöntemidir. Orta Kulak Testinde uzman, orta kulak kemikçikleri ve kulak zarının fonksiyonları kontrol eder. Bu testin yapılma amacı: işitme kaybı sorununun orta kulaktan mı geldiğini tespit etmektir. Testin sonuçlarından sonra uzman eşliğinde bir tedavi planı çizilir.

• Konuşma Testi: Kişinin işitme durumunu anlamak adına yapılan bir testtir. Bu test esnasında, işitme kaybı problemi yaşayan hastaların konuşurken ki cümleleri, kelimeleri ve sesleri doğru bir şekilde algılayıp algılayamadıkları ölçülür.

• Otoakustik Emisyon Testi (OAE): İç kulağın sonucunda üretilen zayıf seslerin tespit edildiği duyusal bir testtir.

Yukarıda açıklanan bu testler, işitme merkezi uzmanlarına geniş bir perspektif sağlar. Ve bireylerin kişisel ihtiyaçlarına uygun bir tedavi yolu belirler.

Son Paylaşımlar

Hemen Arayın!