Dış Kulak Enfeksiyonu Neden Kaynaklanır?

Dış kulak enfeksiyonu, kulağın dış kısmını etkiler. Özellikle nemli veya aşırı sıcak yerlerde, kulak içindeki mikroorganizmalar için müsait bir üreme alanı meydana gelir. Bu enfeksiyon, işitme cihazı kullananlar için de bir risk taşır. İltihabın sebepleri, belirtileri, tedavi yöntemleri hakkında her daim bilgili olmak gereklidir. Bu noktada Fokus İşitme Merkezi olarak dış kulak iltihabı hakkında bilgilendirici bir içerik hazırladık.

Dış kulak enfeksiyonu, kulak kanalının dış bölgesinde meydana gelen bir iltihaplanma çeşididir. Hafif nemli ortamlar, su birikintileri veya kulak temizliği anında tahriş olmuş kısım, enfeksiyona sebebiyet verir. İltihap; ağrı, kızarıklık, kaşıntı ve akıntı olarak kendini gösterir. Enfeksiyon ilerledikçe işitme duyusunda azalma olur. Tam da bu noktada bireyler temizlik ve hijyen noktasında çok dikkatli olmalıdır. Suyla olan teması en aza indirgemek enfeksiyon riskini de azaltır.

Dış Kulaktaki İltihabın Nedenleri

Dış kulak enfeksiyonunun en belirgin sebebi nemliliktir. Havuzda yüzenler, suyun kulak kanalına temas etmesi nedeniyle iltihap riski taşırlar. Ayrıca kulak kanalını tahriş edebilecek objeler veya aktiviteler de tehlikeyi artırır. İşitme cihazları kullanımı da dış kulak enfeksiyonu riskini artırma ihtimali söz konusudur. Enfeksiyon riskini azaltmak adına temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmek önemlidir. Maddeler halinde kısaca belirtecek olursak iltihabın sebepleri şunlardır diyebiliriz:

• Nemli ortamlara maruz kaldıkça kulak kanalının mikroorganizmalar için üreme alanı oluşturmasına neden olabilir.

• Kulak temizliğinde dikkat etmemek. Sıkça kulak temizliği yapmak, kulak kanalını tahriş etmek de bakteri ve mantarların çoğalmasına zemin hazırlar.

• Çok yüzmek, duş almak yahut suyla temas halinde olmak; kulak kanalındaki nemi artırarak enfeksiyon tehlikesini artırır.

• Kulak içerisine giren yabancı cisimler veya kulak kanalını tahriş eden eşyalar iltihap riski taşır.

• Egzama ya da dermatit gibi zührevi problemler, kulak kanalının hassasiyetini de artırır.

• Kulak bölgesine alınan yaralar, çizikler ve darbeler mikroorganizmaların girişini kolaylaştırır. Bu durum haliyle enfeksiyon durumuna olanak sağlar.

Kulak İltihabının Belirtileri Hangileridir?

Dış kulak iltihabının bazı belirtileri şunlardır: kulak ağrısı, kızarıklık, kulağın kaşınması, ve kulak memesinde şişme . Bunun dışında kulak kanalından yeşil renkli, sarı veya kırmızı kan gibi akıntılar da olur. İltihap oranı arttıkça ateş, kulak tıkanıklığı ve işitme kaybı gibi belirtiler de kendini gösterir.

Dış Kulak Enfeksiyonunun Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Neler?

Dış kulak enfeksiyonunun tedavisi uzman bir KBB doktoru tarafından yapılır. Hekim, kulak bölgesini ilk olarak muayene eder. Bu muayenenin sonucuna göre enfeksiyonun tipini ve derecesini söyler. Genellikle tedavi antibiyotik veya antifungal ilaçların kullanılmasını gerektirir. Bu ilaçlar, iltihabı kontrol altına alır. Akabinde belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur. Özellikle, doktorun önerdiği damlalar ya da kulak kurutma solüsyonları da tedavide sıkça tercih edilir. Ayrıca işitme cihazı kullananlar için işitme cihazı ve kulak bölgesi de kontrol edilir. Bu değerlendirmeler sonucunda doktor, doğru teşhis ve tedavi yöntemini belirler. Kulak iltihabı belirtileri fark edildiğinde, hemen bir doktora başvurmak, doğru teşhis ve tedavi adımları atmak açısından önemlidir.

Dış Kulak Enfeksiyonu Tehlikeli Mi?

Dış kulak enfeksiyonunun tedavi edilmediği veya tekrarladığı bazı anlarda tekrar komplikasyonlar ortaya çıkar. İlerlemiş vaziyetteki enfeksiyonların, işitme kaybına neden olma durumu vardır. İltihaptan kaynaklı riskini azaltmak için kulak bölgesini temiz ve kuru tutmak büyük önem taşır. Yüzme sonrası kulakları iyice bir havlu ile kurulamak ve nemli ortamlardan kaçınmak gerekir. Bu adımlara uyulduğu taktirde enfeksiyon riskini azaltma kolaylaşır. Sonuç olarak, dış kulak enfeksiyonları işitme sağlığını tehdit edecek bir vakadır. Özellikle işitme cihazı kullanıcıları bu tehlikeleri de her daim göz önünde bulundurmaları lazımdır. Bunun için hijyen kurallarına dikkat etmek güzel bir adımdır. Enfeksiyon belirtileri fark edildiğinde, hemen bir hastahaneye başvurarak doğru teşhis ve tedavi yöntemleri için profesyonel yardım alınmalıdır.

Son Paylaşımlar

Hemen Arayın!