Gürültülü Bir Ortamda İşitme Cihazı Nasıl Kullanılır?

İşitme cihazları, işitme güçlüğü çekenler için büyük bir yardım kaynağı olmuştur. Dünyanın seslerini yükseltmeye ve işitsel süreçleri kolaylaştırmaya yardımcı olurlar. Ancak, bu harika cihazlarla bile gürültülü bir ortamda işitmek hala zor olabilir. Gürültülü bir ortamda işitmek için aşağıdaki ipuçları, iletişim zorluklarınızı hafifletmenize yardımcı olabilir.

İki işitme cihazı mı kullanmalıyım yoksa tek mi?

Tek işitme cihazı kullanmak harikadır ama ikisi ile daha mı iyi? Birçok kişi için, özellikle gürültülü bir ortamda dinlemeye çalışırken iki adet işitme cihazı kullanmanın avantajları vardır. İki kulakta işitme cihazı kullanmak konuşmayı iyileştirmeye yardımcı olabilir ve sizinle konuşan kişilerin sesini gerçekten anlayabilmenize yardımcı olabilir. İki cihaz, son derece dikkat dağıtıcı olabilen ve gürültülü bir ortamda işitmeyi zorlaştıran arka plan gürültüsünü bastırması veya bloke etmesi muhtemel bir amplifikasyon oluşturur.

Dijital sinyal işleme işitme cihazları nelerdir?

Dijital sinyal işleme (DSP) işitme cihazları, dijital bileşenlere sahip işitme cihazlarıdır. Cihazlar, işitme güçlüğü çeken veya başka herhangi bir işitsel ihtiyacı olan kişiler tarafından kullanılır ve bir DSP sistemi üzerinde çalışır. Bu sistem, gürültülü ortamlarda arka plan ve konuşma seslerini ayırt etmek için ortamdaki sesi algılamaya çalışır. Cihazın kendisi konuşmayı tanımlayacak ve gürültünün geri kalanını azaltacak, böylece söylenenleri duymayı kolaylaştıracaktır. Gürültülü ortamlardaki işitme sorununa mükemmel bir çözüm değil ancak iyi bir başlangıçtır.

Yönlü bir mikrofona ihtiyacım var mı?

Yönlü mikrofon, birçok farklı işitme cihazında bulunan bir seçenektir. Yönlü mikrofonların alabilecekleri iki farklı şekli vardır. Çok yönlü veya yönlü olabilirler. Çok yönlü işitme cihazları ile ses, ön, arka ve yan taraflar dahil olmak üzere kişinin tüm çevresinden alınır. Buna karşılık, yönlü bir işitme cihazı, sesleri bir kişinin önünde olup bitenlerden seslerden alır.

Bazı cihazlarda otomatik olarak bir mikrofondan diğerine geçiş yapan yönlü mikrofon, gürültülü ortamlarda arka plan seslerini ortadan kaldırmak ve işitmeyi artırmak için harika bir yol olabilir. Ancak bu tür yetenekler otomatik olarak veya her seferinde gerçekleşmez. Optimizasyon seslerinin duyulabilmesi için mikrofonun tam olarak doğru yere yerleştirilmesi önemlidir. Bunları kullanan kişiler, özellikle gürültülü bir ortamda işitmeye çalışırken, bu mikrofonlar aracılığıyla bir konuşmanın duyulması için en iyi konumun farkında olmalıdır. Bu pozisyon, başın konuşmayı sarf eden kişiye doğru baktığı açıdır. Kişi başını çevirdiğinde veya hareket ettiğinde artık çevresinde olup bitenleri duymak için en uygun konumda değildir.

 İşitmeye Yardımcı Dinleme Aksesuarları

Özel durumlar için, uzak mikrofonlar ve FM teknolojisi de dahil olmak üzere yardımcı dinleme aksesuarlarını kullanabilirsiniz.

Telekoil’ler ve Loop Sistemleri

Loop Sistemlerinin (İşitme Döngüleri) mevcut olduğu her yerde t-coil (telekoil’in kısaltması) programınıza geçiş yaptığınızda birçok halka açık yerde, işitme cihazınıza iletilen kablosuz bir sinyal aracılığıyla bulunduğunuz tesisin ses sisteminden yayınlanan sesleri duyabilirsiniz. Bu seçenek, bir sahne performansından, havalimanı, tren veya metro istasyonundaki anonslara kadar her şeyi daha anlaşılır hale getirebilir.

Gürültülü bir ortamda işitme için en iyi çözümlerden bir diğeri de FM teknolojisidir.

FM teknolojisi nedir?

Bu teknolojinin iki farklı bileşeni vardır:

Bir konuşmacının sesini algılayarak çalışan ve ardından bir FM alıcısına gönderen bir FM mikrofonu ve FM mikrofonlarından gelen konuşma sesi sinyallerini alan bir FM alıcısı.

Bu iki bileşeni kullanarak gürültülü çevre koşullarında istenilen konuşmacının sesi daha net bir şekilde işitme cihazlarına aktarılabilir.

İşitme Kayıplılar İçin En İyi 15 İletişim Stratejisi

  1. Restoran, bar vb. yerlerde daha sessiz mekanlar seçin.
  2. Rezervasyonlarınızı erken saatlere ayırtın ve hangi konaklama birimlerinin mevcut olduğunu sorun.
  3. Siparişi kolaylaştırmak için menüyü önceden bilerek hazırlanın.
  4. Dışarı çıkmak için daha az gürültülü zamanlar seçin.
  5. Çevrimiçi destek aracılığıyla menüyü önceden inceleyin.
  6. Aşırı kalabalık ortamlarda bulunmayın ve sadece birkaç kişi ile yemek yiyin.
  7. Daha sessiz bir alanda bir masa seçin.
  8. Karanlıkta değil, iyi aydınlatılmış bir alanda koltuk seçin.
  9. İşitme cihazınızın gücü ne olursa olsun duymanın zor olacağını anlayın.
  10. Pencereden gelen ışığın gözlerinize değil, konuşacağınız kişilerin yüzüne geleceği şekilde oturun.
  11. Müziğin kapatılmasını kibarca rica edin.
  12. Yemek yiyen arkadaşlarınıza yavaşlamaları ve daha net konuşmaları gerektiğini söyleyin.
  13. Konuşmayı ve kafa karışıklığını en aza indirmek için garsona tercihlerinizi söyleyin.
  14. Özel ürünlerin sözlü değil, basılı listelerini isteyin.
  15. Sırtınız gürültüye dönük olacak şekilde işitme cihazlarında yönlülük ayarınızı kullanın.

Son Paylaşımlar

Hemen Arayın!