Ülkemiz nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası ömrü boyunca işitme testinden geçmemiştir. Neyse ki son yıllarda hemen her yeni doğan bebek işitme testinden geçiyor. Çünkü bir işitme sorunu ne kadar erken tespit edilirse, çözülmesi de bir o kadar erken olur. İşitme testleri ile hızlı ve etkin bir biçimde kişide işitme kaybı olup olmadığı ya da işitme kaybı seviyeleri ölçülebilir. Ayrıca bu gibi testler gelecek yıllarda oluşabilecek kayıpların da önlenlenmesine olanak sağlar. En iyi tedavi seçeneklerini önerir. İşitme kaybı, desibel işitme düzeyi (veya dB HL) olarak ölçülür. Bu, kişinin işitebildiği en yumuşak seviyedir. Saf ton sesleri ve konuşma sesleri için işitme düzeyi ölçülebilir. Bu her bir kulak için ayrı ayrı yapılabildiği gibi (tek tarafllı) her iki kulak (iki taraflı) için de yapılabilir. Kişinin sahip olduğu işitme kaybının miktarı hafif, orta, ileri veya çok ileri düzey olarak derecelendirilir.
Normal işitme
20 dBHL’ye kadar düşük sesleri işitebilirsiniz. Bunu normal işitme olarak adlandırıyoruz.
Çok hafif derecede işitme kaybı
26 – 40 dB HL arasındaki kayıplara çok hafif işitme kaybı diyoruz.
Hafif derecede işitme kaybı
41 – 55 dB HLarasındaki kayıplara hafif derecede işitme kaybı diyoruz ve bu kayıplarda gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz.
Orta derecede işitme kaybı
56 – 70 dB HL arasındaki kayıpları orta derecede işitme kaybı olarak adlandırıyoruz. Bu tip kayıplarda işitme cihazı takılır. İşitme cihazı olmadan konuşulanları takip etmek çok zordur.
İleri düzeyde işitme kaybı
70 – 90 dBHL arasındaki işitme kayıplarına ileri düzeyde işitme kaybı denir.Bu gibi vakalarda çok güçlü işitme cihazları takılır. Ya da implant gerekebilir.
Çok ileri derecede işitme kaybı
91dB HL üzerindeki işitme kayıplarına çok ileri derecede işitme kaybı denir. Bu vakalarda kişiler daha çok dudak okuyarak ya da işaret dili ile iletişim kurabilirler. Bu kişilerde koklear implant kullanılarak işitme kaybı telafi edilebilir .
Çocuklarda duyma kaybı dereceleri nasıldır?
- 0 – 15 dB arası duyan çocuklarda herhangi bir duyma sorunu yoktur.
- 16 – 25 dB arası kayıplara minimal işitme kaybı diyoruz. Minimal işitme kayıplarında, çocuklar kulaklarını hafif tıkalı hisseder. Uzaktaki konuşmaları duymakta zorluk çekebilirler. Bu vakalarda işitme cihazı uygulanabilir.
- 26 – 40 dB arası duyma kayıplarını hafif dereceli işitme kaybı diye adlandırıyoruz. Çocuklar konuşulanları genel olarak duysa da konuşmanın bazı yerlerini, kelime sonlarını ve bazı kelimelerin sesli kısımlarını duyamayabilir. Bu vakalarda genel olarak işitme cihazı kullanılır.
- 41 – 55 dB arası duyma kayıplarına orta dereceli işitme kaybı diyoruz. Bu tür kayıplarda çocuklar, konuşulanların yarısından fazlasını duymazlar. Kendi seslerini düzgün olarak algılayamazlar. Konuşma tonlamasında farklılıklar görülebilir. İşitme cihazı kullanımı şarttır. Kullanılmadığı takdirde işitme kaybı olan çocuğun kelime hazinesi kısıtlanacağı gibi, sözcükleri söyleyişinde farklılıklar olacak, iletişim gücü zayıflayacaktır.
- 56 – 70 dB arası duyma kayıplarına orta-ileri dereceli işitme kaybı denir. Bu aşamada duyma kaybı yaşayan çocuk, çoğu sesi duyamamaktadır. Erken tanı konmazsa çocuğun konuşma gelişimi tamamlanmaz. İşitme cihazı ile gerekli amplifikasyon sağlanmalıdır. Çocuk ayrıca bir konuşma terapistine de görünmeli ve tedavisine başlamalıdır.
- 71 dB’den ileri kayıplara ileri dereceli işitme kaybı diyoruz. Bu tür duyma kaybında çocuk hiçbir konuşmayı işitemez. İşitme cihazı takmaksızın iletişim kuramaz.
- Değişken işitme kaybı: Kulak enfeksiyonu çok sık yaşayan çocuklarda görülür. Bu tip işitme kayıpları birkaç ay veya daha uzun sürede son bulur.