Kulak Kiri Nedir? Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?

Yazımızda  kulak nasıl temizlenir, kulak temizliği nasıl yapılır, kulak kiri nedir ve nasıl oluşur, buşon nedir ve kulak nasıl yıkanır konularında detaylı bilgiler verilecektir. İyi okumalar.

Aslında kulak kiri diye bilinen şey kulağın kendi kendine salgıladığı vücudun doğal savunma sisteminden başka bir şey değildir. Bu salgı, kulağa giren toz, kir, bakteri ve diğer şeylerin kulağın iç derinliklerine ilerlemesini önler, bu sayede kulak bakımı sağlanmış olur. Bu salgıya yapışan çeşitli parçacıklar kulak kiri diye tabir edilen yapının özel rengini verir. Kulak kirinin çok fazla birikmesi kulakları tıkayabilir ve işitme sorunlarına yol açabilir.

Kulak kiri nereden gelir?

Kulak kiri, dış kulak yolunun doğal bir koruyucu mekanizmasıdır ve kulak kiri bezleri tarafından üretilir. Bu bezler, dış kulak yolunun derisinin altında bulunur ve kulak kiri salgısı üretirler.

Kulak kiri salgısı, keratin adı verilen bir protein ve yağdan oluşur. Bu salgı, kulak kiri bezleri tarafından üretilerek dış kulak yolunda kaygan bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, dış kulak yolunu temizler, bakteri üremesini önler ve kulak içine toz ve kir girmesini engeller.

Normalde, kulak kiri kendiliğinden dışarı atılır veya kulak temizleme işlemi sırasında çıkarılır. Ancak bazen, kulak kiri birikerek tıkaç oluşturabilir ve kulak tıkanıklığına neden olabilir. Bu nedenle, kulak kiri birikmesi durumunda kulak kiri tıkaçlarından kaçınmak için kulak çubukları veya sert nesneler yerine, kulak temizleme işlemini doktor veya kulak burun boğaz uzmanı gibi sağlık uzmanlarına danışarak yapmak en uygunudur.

Kulak kiri nasıl temizlenir?

Normalde çoğu kişide kulak kirinin küçük bir miktarı kulak dışına çıkar ve banyo esnasında yıkanarak temizlenir. Bunun yerine kulak yeni salgı üreterek eskisinin yerini almasını sağlar.

Evde kulak temizliği için öncelikle kulak zarınızın delik olmadığını ve kulak enfeksiyonunuzun olmadığını bilmelisiniz. Bu iki durum kulak temizliğine kesinlikle mani olan iki önemli durumdur. Bu koşullar varsa, kulağın temizlenmesi çok tehlikelidir.Bu nedenle böyle koşullardan şüphelenseniz dahi evde temizleme yapmayınız. Bunun yerine bir doktora görününüz. Aşağıdaki belirtilerde kulak enfeksiyonundan şüphelenmelisiniz;

• Ateş

• Kusma veya ishal

• Kulaktan yeşil veya sarı akıntı gelmesi

• Kalıcı ve şiddetli kulak ağrısı

Kulak neden tıkanır?

Bazı kişilerde dış kulak yolunda yapılan salgı aşırı salgılanır veya etkili bir şekilde temizlenmezse, dış kulak kanalında birikerek tıkanmaya yol açabilir.

Ayrıca, dış kulak yoluna kulak çubuğu, pamuk, kalem, firkete, saç tokası, kürdan ve kibrit çöpü gibi maddeler sokarak kulağını temizlemeye çalışanlar, salgının geriye doğru birikmesine yol açabilir. Bu durumda da dış kulak yolu tıkanır.

Kulak tıkanmasının belirtileri nelerdir?

1. Kulak ağrısı,

2. Kulakta dolgunluk hissi,

3. Kulak çınlaması,

4. İşitmede azalma.

Yukarıdaki belirtiler bulunduğunda neler yapılmalıdır?

Kulak kiri yukarıda sayılan belirtilere sebep olsa da bazen farklı bir sebep de bulunabileceğinden en iyisi aile hekiminize başvurmaktır. Gerekli görmesi durumunda aile doktorunuz sizi bir kulak burun boğaz doktoruna gönderebilir.

Doktorunuz ‘otoskop’ adı verilen özel bir cihaz ile kulağınıza bakarak, dış kulak kanalını inceler. Sebep kulak kiri ise, doktorunuz bunu rahatlıkla temizleyecektir.

Bazı durumlarda bu salgı sertleşmiş olabilir. Bunu için doktorunuz dış kulak yoluna damlatmanız için bir damla vererek bir süre bu damlayı kullanmanızı isteyebilir. Damla sayesinde yumuşayan kulak kiri daha kolay çıkarılabilecektir.

Gerek kulak çubukları sokarak, gerekse parmak, tırnak, kürdan, kibrit gibi cisimlerle kulak kirini temizlemeye veya çıkartmaya çalışmak kesinlikle uygun değildir. Bu tip nesneler kulak yoluna zarar verebilir.

Kulağa Evde Temizlik Nasıl Yapılır?

1-Kulak temizlemeden önce kendi solüsyonunuzu hazırlayabilir yada eczaneden karbamid peroksit (Carbamid peroxid) satın alabilirsiniz. Kendi yapabileceğiniz solüsyonun tarifi şöyle;

• Bir ya da iki çay kaşığı % 3-4 hidrojen peroksit çözeltisi

• Bir ya da iki çay kaşığı mineral yağı

• Bir ya da iki çay kaşığı gliserin

2- Hazırlamış olduğunuz karışımı nazikçe kulağınızın içine dökün. Bu işlemi plastik uçlu bir şırınga yada damlalık hazırlayarak yapabilirsiniz. Bu iki malzeme de en iyi şekilde işinizi görebilir.

3- Başınızı bir tarafa doğru yatırın. Temizleme işlemi sırasında, kulak eğer tıkalı ise dik konumda olunması daha iyi sonuçlar verir. Kulağınızdan akacak olan aşırı sıvıyı emmesi için başınızın altına bir havlu koyabilirsiniz.

Karışımda hidrojen peroksit kullanmışsanız, kulağınızda bir kaynaşma yada çatlama sesi duymanız normaldir.

4- Karışım 3-5 dakika kadar kulağınızda kalsın. Bu süre kulak kirinin çözünmesi için yeterli olabilecek olan zamanı ifade eder. Sesler kesilene kadar bu işlem devam etmeli.

5- Kulağınızın altına boş bir kase tutun yada kulağınızın dışına bir tutam pamuk koyun. Başınızı hafifçe yana eğin ve sıvının akmasını sağlayın.

Kulağınızın içine pamuklu çubuklar sokmayın. Bu sadece işi zorlaştırır. Belki kulağın dışındaki yağ yada kirleri temizlemek için bunu kullanabilirsiniz.

6- Kulaklarınızdaki 3-5 dakikalık süre zarfında muhtemelen yumuşamış olacaktır. Daha sonra vücut sıcaklığındaki suyu bir plastik enjektöre çekerek kulağınıza boşaltın. Kulak kanalını iyice açmak için kulak memenizi sağa-sola çekin. Bu işlem, çok usta biri tarafından yapılmalıdır. Kendi kendinize yapmanız kulak zarına zarar verilmesine yada kulak kirlerinin kulak içine kaçmasına neden olabilir.

7- Kulaklarınızı tekrardan ılık suyla yıkayın. İşlemi bitirin. Aşırı biriken kulak kirleri için bu sıralananları, en fazla dört beş gün boyunca günde iki kez tekrarlayabilirsiniz.

Çok sık kulaklarınızı temizlemeyiniz. Bunu yapmanız kulak kanalındaki hassas deriye ve kulak zarınıza zarar verebilir.

Son Paylaşımlar

Hemen Arayın!