Kulak Tıkanıklığı Neden Olur Ve Nasıl Geçer?

Kulak tıkanıklığı sıradan sebeplerden ötürü olduğu gibi kişide ciddi rahatsızlıkların belirtisi de olabilir. Bu kulak tıkanıklığının nedenleri hakkında gerekli araştırmalar sonucu edindiğimiz bilgileri sizinle paylaşacağız. Kulaklarınızda oluşan tıkanıklığı çok rahatsız edici derecede buluyorsanız bu durum tehlikeli olabilir.

 Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?

• Kulak tıkanmasının genel sebeplerinden biri ani basınç değişimidir. Genelde araba ya da uçak seyahatlerinde bir anda basınç değişiminin etkisi ile orta kulakta tıkanma ya da basınç farkı ile içerisi ile denge bozukluğuna neden olur.

• Kulağa su kaçması ya da başka bir cisim kaçması da kulağım tıkandı şikayetine neden olur.

• Kulak temizliğinin kulak çubuğu ile yanlış temizlenmesi kulak tıkanıklığına sebep olur. Kulak kiri olarak halk arasında bilinen kulak yağı temizlerken kulağın iç kısmına doğru itilir ve orada zamanla birikerek şişer bu da ilk başta kulak tıkanıklığı ve sonra da kulak kirine bağlı işitme kayıplarına neden olur. Bu durum sonucu da hasta kulağım tıkandı şikayetiyle gelir.

• Orta kulak iltihapları da kulak tıkanıklığına neden olur. Bu özellikle uzun sürmüş nezlelerde görülür. Nezlenin uzun sürmesi ile östaki borusunda sıvı birikir ve bu biriken sıvı orta kulakta enfekte olur. Böylece de ağrı, ateş ve kulak tıkanıklığı gözlenir. Bu durumda da kulak tıkanıklığı gözlenir.

• Kişinin nezle iken denize girmesi ve dalması da kulak tıkanıklığına neden olur ya da nezle iken uçağa binmesi.

• Bir anda burundan çok şiddetli sümkürmek de kulak tıkanıklığına neden olur. Ve bu durum orta kulak iltihabı ile gelişir.

Kulak Kiri Nedeniyle Oluşan Kulak Tıkanıklığının Çözümü

• Herhangi bir eczane den kulak kiri için yumuşatıcı damla alıp kullanabilirsiniz.

• Damla kullanımı haricinde kulağınızı tıkayan kiri yumuşatıp dışarı atabilmek için tıkalı olan kulağa bir damla oksijenli su damlatılabilir.

• Kulağa birkaç damla da bebek yağı damlatıp kulaktaki kiri yumuşatabilirsiniz

• Elinizde oksijenli su yoksa birkaç damla zeytinyağını ısıtıp (vücut ısısı kadar) kulağa damlatabilirsiniz. Zeytinyağı kulaktaki kiri yumuşatır ve arkasından kulak çöpüyle kiri kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz.

• Ayrıca birkaç damla gliserin, tıkalı olan kulağı açmak için yardımcı olan alternatif bir seçenektir.

• Eğer ki uçakta yolculuk yaptığınız esnada kulak tıkanmışsa, kulaklarınızdaki basıncı seviyesini dengelemek için esneyebilir veya sakız çiğneyebilirsiniz.

• Kulak sinüzit sebebiyle tıkanmış ise her şeyden önce sümkürürken aşırı zorlamamaya dikkat etmek gerekir. Burun temizliği sırasında ağzınızın açık olması gerekmektedir.

• 10-15 dk. ılık sıcak bir şekilde duş almak kulak tıkanmasını gidermekte fayda sağlayabilir. Sıcak su buharı kulaktaki kiri yumuşatabilir.

• Art arda yutkunma işlemi kulaktaki basıncı azaltmak için basit reçetelerden bir tanesidir.

• Ciddi bir kulak tıkanmaları durumunda alerji ilaçlarının kullanılması tıkanıklığı açmakta yarar sağlayabilir.

NOT: Kulaktaki kiri yumuşatmayı başarırsanız eğer, kulağınızı sivri objelerle  kesinlikle karıştırarak temizlemeye kalkışmayın. Bu şekilde  kulağınıza zarar verebilirsiniz.

Sinüzit ve Kulak Tıkanıklığı

 Baş bölümündeki sinüsler ile kulaklar birbirleri ile bağlantılıdırlar, Sinüslerde oluşan tıkanıklıklar kulaklardaki basıncı da etkiler. Sinüzit tedavisinde tıkalı olan kulaklar için rahatlama sağlar.

 Sinüsleri kurutmamaya ve nemli tutmaya özen gösterin. Günde birkaç defa burun spreyi kullanarak veya yüzünüze ılık ve nemli bez koymak sinüzit ağrısı ve baskısına iyi gelir. Günlük bol su tüketin.

 Burun spreyi yada kulak tıkanıklığı giderme ilaçları hem sinüslerinizi hem de kulak tıkanıklığınızı açmakta faydalı olabilir. Fakat bu tür spreyler max. 3 gün veya doktorunuzun önerdiği süre kadar kullanılması gerekir. Çok sıcak veya çok soğuklardan kaçmak sinüsler ile ilgili kulak tıkanmalarının olumsuzlaşmasını engelleyecektir. Sinüzit ile kulak tıkanıklığı sorununuz varsa çok sıcak veya çok soğuk ortamlardan kaçınmak gerekmektedir.

 Sinüsler tıkalıysa başınızı öne eğmemelisiniz. Egzersiz, yoga ve benzeri aktivitelerde başınızı öne eğmeniz gerekiyorsa bu aktiviteleri biraz erteleyebilirsiniz

Kulak Tıkanmasını Geçiren Hareketler

Uçakla yolculuk sırasında veya asansöre binildiğinde ani bir irtifa değişikliği kulakları tıkayabilir. Böyle durumlarda parmaklarınız ile kulakları kurcalayarak açmamalısınız. Bunun yerine çeşitli yüz ve ağız hareketleri yapıp kulakların çabuk açılmasına yardımcı olabilirsiniz. Kulak tıkanmaları için önerilen bazı hareketlerin nasıl yapıldığından emin değilseniz bir doktora danışmakta fayda var.

Esneme Hareketi

Kulak tıkanıklığında esneme hareketi kulaklarınızdaki tıkanıklığı açmak için önemli ve etkili hareketlerden biridir. Uykunuz geldiğinde esnediğiniz şekilde olsun ya da olmasın, biraz zorla da yapsanız esnemek için ağzınızı geniş bir şekilde açarak damağınızı serbest bir şekilde bırakarak esnemeyi deneyin.

 Eğer ki esnemeyebilirseniz kulaktaki östaki borusunu açmış olursunuz. Bu şekilde kanallardaki basınçlı hava azalarak, tıkanıklık geçmeye başlamış olacaktır. Kulaktaki basınç tamamen kalkana kadar esnemeye devam edin.

Eğer esneyemiyorsanız, ağzınızı esner gibi bir şekilde açmakta östaki kanallarını açmakta faydalı olacaktır.

Çiğneme Hareketi

Sakız çiğneyerek bu hareketi yapabilirsiniz. Eğer elinizde sakız yoksa dişlerinizi birşey çiğner gibi sıkıp bırakabilirsiniz. Bu hareketi yapmak kulaklardaki basıncı azaltarak östaki kanallarının açılmasında yararlı olacaktır.

Valsalva Manevrası

Valsalva manevrası hava basıncındaki değişiklikten sonra tıkanan kulakları yine östaki kanallarını açarak rahatlatabilir. Burun deliklerini baş parmakla ve işaret parmağınızla sıkınız, ağzınızı kapatın, burundan dışarı doğru hava vermeye çalışınız. Burun deliklerini kapattığınız için burunda hava veremeyerek hava dışarı çıkamadığı için kulaklarınızdaki basıncı dengelemeyi sağlayacaktır. Bu hareketi yaparken aşırı şekilde nefes vermekten kaçının. Kulak açılana kadar birkaç kez yavaş yavaş tekrarlayabilirsiniz.

Yutma ve Yutkunma

İsterseniz bir içecek veya yiyecek ile yutkunma veya sadece tükürüğünüzü bile yutmak östaki kanallarını açmaya yardımcı olabilir. Aslında kulağınızın tıkanacağını hissettiğinizde bu hareketi yapmaya başlarsanız kulak tıkanmadan, bu problemi engelleyebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alttaki problemlerden herhangi birini yaşarsanız kendi kendinize kulak tıkanıklığını çözmeye çalışmak yerine derhal doktora başvurmalısınız.

• İşitme probleminiz varsa

• Baş dönmesi oluyorsa

• Birkaç saatten fazla süren, şiddetli ve bir türlü geçmeyen kulak ağrısı varsa

• Kulaklarınızda çınlama varsa

• Kulaktan akıntı geliyorsa

• Ateş,Kusma ve ishal belirtisi varsa

Bu sorunlardan birini yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza gitmelisiniz. Bu durumda doktor gerekli işlemleri yaparak sizi bu problemden kurtaracaktır.

Son Paylaşımlar

Hemen Arayın!